• Zwemster van De Columbiaan zwemt naar Nederlandse titel

    9 sep 2023
  • Op 8 en 9 september vond in het water van de Biesbosch het Nederlands Kampioenschap Openwater zwemmen plaatst. Nina Tetteroo stond aan de start van 2500 meter vrije slag en de 1500 meter schoolslag. Nina kon wel zeggen dat ze een favoriet was voor de titel van de 2500 meter vrij. De voorafgaande kilometers die ze afgelopen zomer in het open water van Nederland zwom gingen hard en krachtig. En in een vlak tempo in de top van het klassement. Maar je moet het nog wel doen. Het warme water maakte dat er werd gezwommen met een kort pijpjes badpak. En dat er veel beestjes rondom het water te vinden waren.

  • Bij de massastart was het dringen, maar ze kwam snel in haar slag. De grote meiden zwommen direct weg, Nina volgde in een klein groepje erachter. Nina kon wegzwemmen uit het groepje. Op weg naar de achtervolging van de koplopers. Vanaf de kant was te zien dat het gat met haar achtervolgers steeds groter werd. Maar dichter bij de koplopers komen lukte haar niet. 1500 meter zwom ze alleen door het beste zwemwater van dit seizoen, aldus Nina. Door de verschillende leeftijdscategorieën bij elkaar was het spannend en ook lastig om te zien op welke plek Nina lag. Na 37 min  en 14 sec tikte Nina als 6e  aan. De 6e tijd van alle junioren meiden, maar de eerste tijd van de categorie waar Nina in zwemt. Nina is Nederlands Kampioen meisjes junioren 1 en 2 op de 2500 meter!!!

    Na een nachtje op de plaatselijk camping stond Nina zaterdagochtend om 9.00 uur klaar voor 1500 meter schoolslag. Niet haar favoriet, maar deze slag gaat haar steeds beter liggen. Ze had er zin, maar de beentjes waren nog wel wat zwaar van de vorige dag. Na het eerste rondje lag Nina als 3e in het veld van haar leeftijdscategorie. Solide heeft ze de race uitgezwommen, versnellen zat er niet meer in. Maar de 3e plaatst op het NK is wel een enorme verrassing en een trotse prestatie. In 28 min en 15 sec tikte Nina aan.

    Twee NK medailles had ze niet durven hopen, maar haar inzet loont. Ze traint veel en hard. Ze werkt naar doelen om zichzelf te ontwikkelen. Zwemmen is gewoon het liefste wat ze doet!

    Tijdens het Openwater seizoen zwemmen de zwemmers ook voor een klassement. Voor het klassement heb je meerdere kilometers nodig. Met iedere gewonnen kilometer verdien je 300 punten. Tik je als 2e aan dan krijg je punten naar ratio van de winnaar. Alle punten van je gezwommen kilometers worden bij elkaar opgeteld en gemiddeld, dat maakt een ranglijst. Nina had nog 1000 meter vrije slag nodig om aan een vol klassement te komen. Zaterdagmiddag zwom ze na 4000 meter in  benen nog eventjes een 1000 meter vrije slag. Lekker zwemmen en genieten van de laatste wedstrijd van dit seizoen. Ze zwom naar een mooie winst in 14 min en 18 sec. Met 300 punten voor het klassement. Haar vrije slag klassement was vol en al haar punten waren genoeg voor een stijging in de ranglijst. Nina nam de kop over en heeft het klassement gewonnen. Voor het schoolslag klassement was Nina al zeker van de winst.