• Veilig Sportklimaat

  Zwemvereniging De Columbiaan staat voor een veilig sportklimaat. Dat houdt in dat eenieder aangesloten bij onze vereniging op een veilige, plezierige manier en in een veilige en comfortabele omgeving kan zwemmen.

  Om dit te bewerkstelligen beschikken de lesgevers en trainers bij De Columbiaan over de juiste (didactische, zwemonderwijzer en/of EHBO) bevoegdheid en beschikt iedere vrijwilliger die direct te maken heeft met de zwemmers over een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Maar: de lesgevers en trainers kunnen niet alléén zorgen voor een veilig sportklimaat: daarvoor zetten ook de zwemmers, juryleden, vrijwilligers en ouders van zwemmers zich in. De zwemvereniging volgt de protocollen en werkwijze van Centrum Veilige Sport Nederland, Code Blauw van de KNZB, ten behoeve van Respect, Sportiviteit, Veiligheid en Plezier,  en onze eigen gedragscode.

 • Vertrouwenscontactpersonen

  Mocht er zich een voorval van ongewenst gedrag voordoen (denk hierbij aan pesten, discriminatie of (seksuele) intimidatie) wat het veilig sportklimaat in de vereniging in de weg staat (tussen trainer en zwemmer, lesgever en ouder, jurylid en zwemmer of welke combinatie dan ook), dan zijn daarvoor onafhankelijke vertrouwenscontactpersonen aangesteld. Je kunt terecht bij:

 • Petra Hermans Mirjam Mulder
  (moeder van Gwen Hermans) (moeder van Tessa Hoogstraten)
  fam.hermans.phdm@gmail.com pietenmirjam@casema.nl
  06 - 41 74 63 08 06 - 15 62 26 97
 • Petra en Mirjam zijn met hun achtergrond in de verpleegkunde gewend om professioneel en vertrouwelijk met persoonlijke informatie om te gaan en daarin onafhankelijk op te treden. Zit je met een probleem die naar jouw inzicht het veilig sportklimaat van de vereniging in de weg staat en is het lastig om dit met anderen in de vereniging te bespreken? Schroom dan vooral niet om contact met Petra of Mirjam op te nemen!

  Wellicht is dat de vertrouwenscontactpersoon van binnen de vereniging komt, voor jou nog een hobbel om contact op te nemen. Daarom is er ook het nationaal telefonisch meldpunt van Centrum Veilige Sport Nederland (0900 202 55 90) waar je mee in contact kunt treden.

  Heb je aanvullende vragen over hoe wij als vereniging zorgen dat een veilig sportklimaat wordt nageleefd? Mail naar voorzitter@columbiaan.nl.