Wedstrijdzwemmen

Wedstrijdzwemmen bij De Columbiaan

Met plezier snel zwemmen…
De Columbiaan heeft een grote wedstrijdploeg met veel mogelijkheden om snel en technisch goed te leren zwemmen. Een trainersploeg van ervaren gediplomeerde trainers en enthousiaste assistenten zorgt ervoor dat de zwemmers goed voorbereid bij de wedstrijden verschijnen. Waar bij de jongste zwemmers de focus ligt op de techniek, gaat bij de oudere zwemmers ook conditie en uithouding een rol spelen. Voor de gehele wedstrijdploeg is plezier in het zwemmen een belangrijke factor. Zo proberen de trainers ervoor te zorgen dat iedere zwemmer zijn/haar eigen doel kan bereiken.

images 3

… en met succes!
De Columbiaan heeft in het verleden al mooie resultaten geboekt. Verschillende Nederlands (Jeugd)kampioenen zijn afgeleverd. Daarnaast is de nationale finale voor jongere zwemmers meermalen gewonnen! In de competitie wordt in de A-klasse en de tweede ploeg zwemt ook goed mee in de 1e klasse Regio West. Bij de KNZB is dit niet onopgemerkt gebleven en De Columbiaan is daarom KNZB Talentcentrum. Dit betekent dat goede kwaliteit wordt geleverd door trainers, coaches en natuurlijk de zwemmers zelf. Misschien ben jij wel de volgende zwemkampioen?

Meld je aan om vrijblijvend een training te proberen bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!!

Algemeen
Om te beginnen zijn er leeftijdscategorieën bij wedstrijdzwemmen: minioren (6 tot 11 jaar), junioren (11 tot 14), jeugd en senioren (18+). Deze indeling wordt bij de trainingen en de wedstrijden aangehouden. Jongens en meisjes trainen samen, en we zwemmen de wedstrijden met elkaar – maar niet tégen elkaar.

Verenigingskleding
De vereniging hecht aan een eenduidige uitstraling tijdens wedstrijden en heeft dan ook het dragen van clubkleding bij wedstrijden verplicht gesteld. Bij LJ Sport in Sassenheim (of via de speciale webshop) kan deze kleding gepast en besteld worden. Het mag natuurlijk ook kleding zijn die is overgenomen/-gekocht.

 • Columbiaan trainingsjas (hooded zipwear) van Reece
 • Columbiaan badmuts (indien beschikbaar gesponsord exemplaar)
 • Columbiaan shirt en short van Arena

Trainingen
Een training duurt 60 minuten voor de jongste zwemmers, minioren, tot 90 minuten voor de getrainde junioren en senioren. De trainingen worden door een hoofdtrainer voorbereid en samen met één tot vier andere trainers gegeven. Er wordt technisch geoefend op zwemslagen, de start, keerpunten, etc. Er staan ook zwaardere trainingen staan op het programma om de conditie en het doorzettingsvermogen te verbeteren.

De jongste zwemmers beginnen met twee of drie trainingen per week. De snelste en meest ambitieuze junioren/jeugd/senioren trainen tot vijf en meer keer per week en doen daarnaast landtrainingen. Alle wedstrijdzwemmers trainen in ieder geval twee keer per week.

Wat neem je mee?
Veel zwemmers dragen een zwembrilletje en een badmuts. Als je langer haar hebt, is een badmuts zeker handig. Er zijn plankjes en flippers aanwezig in het zwembad van het Fioretti College aan de Leidsevaart, de KTS, maar veel zwemmers hebben eigen spullen. En een bidon met water is verplicht voor tijdens de training. We raden slippers aan voor de veiligheid en hygiène.

Tweedehands
Gebruikte materialen en verenigingskleding worden door (oud)zwemmers beschikbaar gesteld tegen een kleine vergoeding. Klik hier voor een overzicht. De gebruikte materialen zijn aanwezig in de Drijf In, het clubhuis. De opbrengsten komen ten goede aan de algemene middelen van de zwemvereniging.

Wedstrijden
Door het hele seizoen heen worden er wedstrijden gezwommen; de minioren zwemmen er 8 tot 10 per seizoen. Je start in een wedstrijd meerdere afstanden in verschillende zwemslagen. Aan een wedstrijd doen zwemmers van drie tot zes verschillende verenigingen mee.

Voor minioren bepalen de trainers aan welke wedstrijden en afstanden je meedoet. Voor oudere zwemmers wordt dat meer en meer in overleg bepaald. Tijdens de wedstrijd zorgen de trainers dat je op tijd en goed voorbereid aan de start staat. Bij minioren-wedstrijden zijn er voor de drie snelste zwemmers per afstand altijd medailles per leeftijd.

Wat neem je mee?
Zorg dat je op tijd aanwezig bent zodat je rustig kunt omkleden en met z'n allen een goed plekje kunt uitzoeken. Een half uur vóór de wedstrijd kun je lekker inzwemmen en je spieren goed opwarmen. Bij een wedstrijd heb je nodig:

 • zwembroek / badpak
 • zwembril + badmuts
 • verenigingskleding
 • 2 handdoeken
 • slippers
 • iets leuks om tussendoor te doen (boek, spelletje - geen telefoon)
 • eten en drinken (geschikt voor een zwemwedstrijd)

Zwemcompetitie
Bij de meeste zwemwedstrijden zwem je individueel: je zwemt voor je eigen tijden (en medailles!) Bij de Minioren Club Meet en de Nationale Zwemcompetitie zwemmen we als vereniging in een regionaal of landelijk klassement. De trainers delen de zwemmers zó in, dat we als vereniging de snelste tijden zwemmen. Alle zwemmers zwemmen bij deze wedstrijden mee tegen de andere zwemverenigingen. 's Avonds zijn alle uitslagen en de stand van het klassement op Internet zien.

De Minioren Club Meet is alleen voor de minioren. De Zwemcompetitie voor junioren en ouder. De Columbiaan zwemt met één team in de Zwemcompetitie in de A-klasse (vergelijkbaar met de Eerste Divisie bij voetbal en hockey).

 Wilt je meer weten?  Je kunt ook mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Onze sponsors

Inloggen wedstrijdzwemmen

Nieuws Wedstrijdzwemmen

 • Regionale Minioren Club Meet ronde 1

  ** Lees hier over de uitslag **

  Aanstaande zondag, 10 november, is de eerste ronde van de Regionale Minioren Club Meet. In deze wedstrijd zwemmen de minioren van De Columbiaan met dertien andere

  ...
 • Min-Jun circuit deel 1 - 29 sep 2019

  Wedstrijdprogramma

  Op zondag 29 september wordt de eerste ronde van het Minioren-Junioren circuit van dit seizoen gezwommen.

  Het inzwemmen begint om 12:30 uur en de wedstrijd start om 13:00 uur.

  Het

  ...
 • Clinics wedstrijdzwemmen

  Op vrijdag 19 april kregen de minioren-zwemmers een zwemclinic van Inge Belfor en Jens Krijgsman. Dit zijn twee topzwemmers uit de wieg van de Columbiaan. Ze kregen handige tips voor de borstcrawl en

  ...
 • Succesvolle Regio West finale!

  Afgelopen weekend zijn de minioren-zwemmers van zwemvereniging de Columbiaan uit Voorhout op zaterdag afgereisd naar Den Haag en op zondag naar Dordrecht voor de minioren Regio West finales. Vijf

  ...
 • Seizoen 2019-2020 Wedstrijdzwemmen

  KNZBseizoen2019 2020

  Het einde van het seizoen komt in zicht – de voorbereidingen voor Wedstrijdseizoen 2019-2020 zijn grotendeels klaar. De belangrijkste daarvan zijn de trainingsindeling en de wedstrijdkalender. Op

  ...

Free Joomla! template by L.THEME