• Meer over wedstrijdzwemmen

  Om te beginnen zijn er leeftijdscategorieën bij wedstrijdzwemmen: minioren (6 tot 11 jaar), junioren (11 tot 14), jeugd en senioren (18+). Deze indeling wordt bij de trainingen en de wedstrijden aangehouden. Jongens en meisjes trainen samen, en we zwemmen de wedstrijden met elkaar – maar niet tégen elkaar.

 • Trainingen

  Een training duurt 60 minuten voor de jongste zwemmers, minioren, tot 90 minuten voor de getrainde junioren en senioren. De trainingen worden door een hoofdtrainer voorbereid en samen met één tot vier andere trainers gegeven. Er wordt technisch geoefend op zwemslagen, de start, keerpunten, etc. Er staan ook zwaardere trainingen staan op het programma om de conditie en het doorzettingsvermogen te verbeteren.

  De jongste zwemmers beginnen met twee of drie trainingen per week. De snelste en meest ambitieuze junioren/jeugd/senioren trainen tot vijf en meer keer per week en doen daarnaast landtrainingen. Alle wedstrijdzwemmers trainen in ieder geval twee keer per week.

  Wat neem je mee?
  Veel zwemmers dragen een zwembrilletje en een badmuts. Als je langer haar hebt, is een badmuts zeker handig. Er zijn plankjes en flippers aanwezig in het zwembad van het Fioretti College aan de Leidsevaart, de KTS, maar veel zwemmers hebben eigen spullen. En een bidon met water is verplicht voor tijdens de training. We raden slippers aan voor de veiligheid en hygiène.

  Tweedehands
  Gebruikte materialen en verenigingskleding worden door (oud)zwemmers beschikbaar gesteld tegen een kleine vergoeding. De gebruikte materialen zijn aanwezig in de Drijf In, het clubhuis. De opbrengsten komen ten goede aan de algemene middelen van de zwemvereniging.

 • Wedstrijden

  Door het hele seizoen heen worden er wedstrijden gezwommen; de minioren zwemmen er 8 tot 10 per seizoen. Je start in een wedstrijd meerdere afstanden in verschillende zwemslagen. Aan een wedstrijd doen zwemmers van drie tot zes verschillende verenigingen mee.

  Voor minioren bepalen de trainers aan welke wedstrijden en afstanden je meedoet. Voor oudere zwemmers wordt dat meer en meer in overleg bepaald. Tijdens de wedstrijd zorgen de trainers dat je op tijd en goed voorbereid aan de start staat. Bij minioren-wedstrijden zijn er voor de drie snelste zwemmers per afstand altijd medailles per leeftijd.

  Wat neem je mee?
  Zorg dat je op tijd aanwezig bent zodat je rustig kunt omkleden en met z'n allen een goed plekje kunt uitzoeken. Een half uur vóór de wedstrijd kun je lekker inzwemmen en je spieren goed opwarmen. Bij een wedstrijd heb je nodig:

  • zwembroek / badpak
  • zwembril + badmuts
  • verenigingskleding
  • 2 handdoeken
  • slippers
  • iets leuks om tussendoor te doen
  • eten en drinken (geschikt voor een zwemwedstrijd)

  Zwemcompetitie
  Bij de meeste zwemwedstrijden zwem je individueel: je zwemt voor je eigen tijden (en medailles!) Bij de Minioren Club Meet en de Nationale Zwemcompetitie zwemmen we als vereniging in een regionaal of landelijk klassement. De trainers delen de zwemmers zó in, dat we als vereniging de snelste tijden zwemmen. Alle zwemmers zwemmen bij deze wedstrijden mee tegen de andere zwemverenigingen. 's Avonds zijn alle uitslagen en de stand van het klassement op Internet zien.

  De Minioren Club Meet is alleen voor de minioren. De Zwemcompetitie voor junioren en ouder. De Columbiaan zwemt met één team in de Zwemcompetitie in de Eredivisie.

  Verenigingskleding
  De vereniging hecht aan een eenduidige uitstraling tijdens wedstrijden en heeft dan ook het dragen van clubkleding bij wedstrijden verplicht gesteld. Bij Sportemotion kan deze kleding besteld worden. Het mag natuurlijk ook kleding zijn die is overgenomen/-gekocht.

  • Columbiaan trainingsjas (hooded zipwear) van Reece
  • Columbiaan badmuts (indien beschikbaar gesponsord exemplaar)
  • Columbiaan shirt en short van Sportemotion